Piškotový dort

10.09.2022

Piškot na tenhle dort je podle babiččina receptu a možná je pro mě proto nejlepší, že je to chuť mého dětství... ale já ráda věřím, že to je prostě vynikající recept:)

Těsto:

6 žloutků
230 g cukru
----> ušleháme do pěny a přimícháme:

250 g polohr. mouky
1/2 prášku do pečiva
6 lžic vody

---> nakonec přidáme sníh ze 6 bílků

pečeme v promazané a vysypané dortové formě při 180°C než se piškot začne odlepovat od krajů

Krém:

1/4 l mléka
3 lžíce hrubé mouky
---> uvaříme hustou kaši, kterou za občasného míchání zchladíme, mezitím šleháme:

100 g hery nebo másla (pokojové teploty)
100 g cukr moučky

Vystydlou kaši postupně přišleháme k máslovému krému, poté po lžících přišleháme:

250 g tvarohu (optimálně polotučný vaničkový)

Vychladlý korpus rozřízneme na tři díly, promažeme krémem a slepíme dort. Krém natřeme i na povrch a po stranách korpusu. Strany korpusu posypeme strouhanými oříšky, na vrchu vyrobíme rantl z krému (třeba zdobičkou), prostředek poklademe ovocem a zalijeme želatinou. Necháme vychladnout v lednici.